anchor anchor

Le Fleuron

Fransk 64 kanoners fregat, 1729

Le Fleuron

Modellen

Min model af Le Fleuron, bygget i skalaen 1:48, blev påbegyndt i begyndelsen af 2002 og færdigjort i efteråret 2010. Modellen måler 138 cm i længden, 57 cm i bredden og 114 cm i højden (med bovspryd og ræer).

Det er svært at beregne hvor mangen tid jeg har anvendt på projektet, måske et sted mellem 6000 og 8000 timer. Jeg har fremstillet alt fra grunden, det vil sige savet og høvlet træet til, drejet og støbt kanonerne, slået tovværket i de ønskede dimensioner,  udsmykninger, skulpturer, etc. Nå ja, den lille kæde som sikrer roret har jeg købt!... , men det er også det eneste færdigfremstillede element på modellen.

Som hovedtræsort har jeg anvendt fuglekirsebærtræ, der udgør hovedbestanddelen af strukturen (spanter, dæksbjælker, udenbordsklædning, o.s.v.). Buksbom er brugt til det meste af udsmykningen og for eksempel til lister, der normalt var malet gule. Til sortmalede eller mørke detaljer har jeg anvendt ibenholt, blandt andet dele af masterne, dele af beklædningen og alle blokkene. Til dæksplanker der nomalt var skurede og derfor med tiden lysere end det øvrige træværk, har jeg brugt ahorn. En fortyndet klar fernis er påført alt træværket, men ingen maling overhovedet. Messing er brugt i alle tilflæde, hvor der oprindeligt var anvendt jern (nagler, beslag, kanoner, anker, agterlanterne, o.s.v.). I de fleste tilfælde er et kemisk produkt brugt til at sortne messingen.

Mens styrbord side er fuldt beklædt og viser alle detaljer, inklusive udsmykning, kanoner, o.s.v., har bagbord side ingen beklædning og en del af spanterne er skåret væk for at lave en åbning. Ligeledes er ikke alle dæksplanker lagt i bagbord side. Dette er gjort med henblik på bedre at kunne vise konstruktionsstrukturen på alle dæksniveauerne og en del detaljer, som normalt er skjult under dækket i en fulstændig lukket model.

Ligeledes har jeg valgt ikke at sætte sejl på modellen for at kunne vise rigningen i sin helhed. Jeg har dog indkluderet alt løbende gods nødvedig for sejlføring.

De fleste af billederne i de følgende fotoserier er taget under konstruktionsforløbet og ikke af den færdige model.

Som sagt er modellen bygget på basis af Jean Boudriot og Gerard Delacroix's monografi om Le Fleuron. For en generel forståelse af skibe fra den pågældende periode har jeg haft stort udbytte af  Jean Boudriot’s fire binds “Le Vaisseau de 74 canons, Collection Archéologie Navale Française”. Jeg har desuden hentet mange værdifulde råd, tips og oplysninger på internettet og specielt i Marine et Modelisme d'Arsenal, som er et fransk diskussionsforum for modelbyggere. Derudover har Bernard Frölich's bog "L'ART DU MODELISME" (Editions ANCRE) været til stor hjælp for forskellige konstruktionsdetaljer.

Startside | Skibene | Le Fleuron | Skrog | Under Dæk | Generelt | Rigning | Agterskib | Forskib | Dekorationer | EnkeltdetaljerKontakt | Links